Николаевский горсовет принял обращение к правительству по поводу установки газовых счетчиков

Комментарии:

Сегодня, 9 июня, по инициативе городского головы Александра Сенкевича Николаевский городской совет принял обращение к Кабинету Министров Украины по установлению приборов учета природного газа.

На сегодняшний день субъектами хозяйствования, которые осуществляют распределение природного газа на соответствующих территориях, в частности в городе Николаеве, вместо индивидуальных приборов учета газа за счет инвестиционной программы устанавливаются общедомовые узлы учета.
В случае, если в доме частично установлены квартирные счетчики, то расчет производится по показаниям домового узла учета, из которых исключаются суммарные показания квартирных счетчиков газа, с последующим распределением объемов потребленного газа между потребителями, не имеющими квартирных приборов учета, пропорционально количеству лиц, зарегистрированных в квартире или другом жилом помещении. Как сказано в обращении, такой порядок расчетов приводит к социальной несправедливости, так как за жильцов, которые не прописаны, но фактически проживают в квартирах или других жилых помещениях и используют природный газ, вынуждены оплачивать услуги за потребленный природный газ жители других квартир. Также не всегда можно учесть объективные причины отсутствия лиц, которые прописаны в квартирах или других жилых помещениях.

Полный текст обращения

 ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Миколаївської міської ради до Кабінету Міністрів України
щодо встановлення приладів обліку природного газу

На виконання Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» суб’єктами господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідних територіях, за рахунок інвестиційних програм проводилося встановлення приладів обліку природного газу для населення. Відповідно до згаданого вище Закону, проводилося в три етапи встановлення приладів обліку для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках:
- з 1 січня 2012 року – в яких газ використовується комплексно, у тому числі для опалення;
- з 1 січня 2016 року – в яких газ використовується для підігріву води та приготування їжі;
- з 1 січня 2018 року – в яких газ використовується тільки для приготування їжі.

Однак на сьогодні  суб’єктами господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідних територіях, зокрема у м. Миколаєві, замість індивідуальних приладів обліку газу за рахунок інвестиційної програми встановлюються загальнобудинкові вузли обліку. Розрахунки за спожитий природний газ в будинках, обладнаних будинковим вузлом обліку, здійснюються згідно з вимогами постанови Кабінету Міністрів України від 16.05.2002 № 620 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 27.01.2016 № 46)  - за показаннями будинкового вузла обліку з подальшим розподілом обсягів спожитого газу  між споживачами пропорційно кількості осіб, зареєстрованих у квартирі або іншому житловому приміщенні. В разі, якщо в будинку частково встановлено квартирні лічильники, то розрахунок проводиться за показаннями будинкового вузла обліку, з яких виключаються сумарні показання квартирних лічильників газу, з подальшим розподілом обсягів спожитого газу  між споживачами, що не мають квартирних приладів обліку, пропорційно кількості осіб, зареєстрованих у квартирі або іншому житловому приміщенні. Такий порядок розрахунків призводить до соціальної несправедливості, оскільки за мешканців, що не прописані, але фактично проживають в квартирах або інших житлових приміщеннях і використовують природний газ, змушені оплачувати послуги за спожитий природний газ мешканці інших квартир. Також не завжди можна врахувати об’єктивні причини відсутності осіб, що прописані в квартирах або інших житлових приміщеннях.
На тлі складного економічного становища в країні та значного підвищення тарифів на житлово-комунальні послуг така ситуація призвела до зростання соціальної напруженості в місті.
З метою врегулювання проблемних питань та недопущення соціальної напруженості пропонуємо зобов’язати суб’єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідних територіях, продовжити встановлення за рахунок інвестиційних програм індивідуальних газових лічильників газу замість загальнобудинкових приладів обліку.

Депутати Миколаївської міської ради VII скликання