Кращий досвiд роботи. Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря»-«Машпроект»

Комментарии:

«Нам потрiбна безпечна праця»

Серед підприємств із найбільш небезпечним виробництвом у місті Миколаєві є Державне підприємство «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря»- «Машпроект». На цьому підприємстві не одна тисяча працівників, які виконують роботи з підвищеною небезпекою (металообробні, зварювальні, складання металевих конструкцій, роботи на висоті, в замкнутих просторах та інші). Ці роботи потребують особливого підходу, і ризик травмування є значно вищим, ніж будь-де. Для їхнього виконання слід залучати працівників із відповідною підготовкою і які навчені безпечним методам роботи.

Як показав аналіз, більшість нещасних випадків на підприємстві в минулі роки сталися з організаційних причин і, в першу чергу, через порушення трудової та виробничої дисципліни. Такий стан справ із виробничим травматизмом не міг задовольнити нікого.

Завдяки профілактичним заходам, запровадженим керівництвом підприємства, його профспілковим комітетом спільно з відділенням Фонду ССНВ, управлінням Держпраці у Миколаївській області, вдалося переломити ситуацію з травматизмом, і вона має тенденцію зниження.

Про що це свідчить?
Якщо в 2013 році сталося сім нещасних випадків, у 2014-му - чотири, то в 2015 році - два. Таких результатів, перш за все, вдалося досягти шляхом підвищення відповідальності керівників виробничих підрозділів, кожного працівника за стан безпеки на робочому місці. До того ж, це не потребує особливих фінансових витрат. Кожен нещасний випадок стає надзвичайною подією, аналізується, вивчається з подальшим застосуванням заходів, що усувають причини виникнення нещасного випадку.

Сьогодні на виробничих дільницях підприємства не знайдеш працівника, не вдягненого у спецодяг, який виконує роботу без застосування засобів індивідуального захисту (окулярів, каски, рукавиць).

Система управління охороною праці на підприємстві відповідає вимогам законодавства, неодноразово відзначалася як одна із кращих, узагальнювалася й рекомендувалася для впровадження.

Діяльність служби охорони праці регламентується затвердженими положеннями «Про систему управління охороною праці», «Про службу охорони праці», в яких чітко визначено обов'язки, відповідальність посадових осіб, керівників структурних підрозділів, робітників із реалізації заходів із охорони праці.

Розроблено нормативні і правові документи з охорони праці - положення, інструкції, інші акти, що діють у межах підприємства та встановлюють правила виконання робіт і поведінки працівників у виробничих приміщеннях, на робочих місцях.

Відповідальність за стан охорони праці, виконання вимог безпеки праці чітко визначено від робітника до генерального директора. Без підвищення персональної відповідальності кожного працівника результативна робота із забезпечення безпеки праці неможлива.

На підприємстві створено й обладнано сучасною технікою кабінет із охорони праці, де щодня проводять навчання, відбуваються засідання постійно діючої комісії з перевірки знань із охорони праці. Кожен працівник має можливість відвідати його для ознайомлення із законодавчими документами, інструкціями, станом безпеки праці на підприємстві, методами надання першої допомоги постраждалим у разі отримання виробничої травми. В кожному цеху оформлено куточки з охорони праці.

Головне у роботі з профілактики виробничого травматизму - забезпечення умов для безпечного виконання робіт, створення нетерпимості заводчан до порушень техніки безпеки.

Значну роботу з профілактики виробничого травматизму проводить страховий експерт з охорони праці відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у місті Миколаєві Ігор Анатолійович Черкасов. Він часто присутній на засіданні комісії підприємства з навчання і перевірки знань із охорони праці. Разом із членами комісії з охорони праці, керівництвом заводу бере участь у проведенні ІІІ ступеня адміністративно-громадського контролю. Після планових перевірок виробничих підрозділів питання заслуховується на засіданнях профспілкового комітету, у трудових колективах цехів.

На виробничих дільницях підприємства постійно працюють громадські інспектори із охорони праці. Тут практикують проведення «круглих» столів за участю керівників підприємства, інспекторів управління Держпраці, відділення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві у місті Миколаєві.

Для оформлення куточків із охорони праці, що є на кожній виробничій дільниці, відділення у минулі роки передавало друковану продукцію - плакати, листівки.

Крім цього, відділенням Фонду розроблено і виготовлено 11 тематичних пам'яток із питань охорони праці. Матеріали з найбільш актуальних питань із профілактики виробничого травматизму друкують на сторінках багатотиражної газети «Турбініст».

На «Зорі»-«Машпроекті» під особливим контролем питання стану умов праці, безпеки технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стану засобів колективного та індивідуального захисту, а також санітарно-побутові умови.
Покращення профілактичної роботи є запорукою того, що виробничий травматизм на підприємстві знижуватиметься.

Олександр Куфедчук,
 заступник начальника відділення
Фонду соціального страхування
від нещасних випадків на виробництві
та професійних захворювань України
у місті Миколаєві