Как николаевцам бесплатно перевести дачные и садовые дома в жилые

Комментарии:

Еще 29 апреля сообщили, что правительство приняло постановление об утверждении порядка перевода дачных и садовых домов, которые соответствуют государственным строительным нормам, в жилые дома.

Однако само постановление длительное время не было обнародовано, да и в настоящее время оно не представлено на сайте Кабмина.
Напомним законодательную базу под данное постановление Кабмина.
27.09.2014 г. вступил в силу Закон № 1673-VII относительно перевода садовых и дачных домов в жилые дома и регистрации в них места проживания. Закон дал право гражданам на перевод дачных и садовых домов, которые соответствуют государственным строительным нормам, в жилые дома. Порядок этой процедуры должен был определить Кабмин.
Верховная Рада Украины также приняла закон «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины (относительно перевода садовых и дачных домов в жилые дома и регистрации в них места жительства)». Им внесены изменения:
- в Жилищный кодекс Украины - статья 81, согласно которой граждане имеют право на перевод дачных и садовых домов, которые отвечают техническим и санитарным нормам, в жилые дома;
- в Земельный кодекс Украины относительно уточнения состава земель рекреационного назначения и видов зданий, которые вправе вставать на садовых земельных участках;
- в Гражданский кодекс Украины и - Закон «О свободе передвижения и свободный выбор места проживания в Украине» в части согласования определений, связанных с местом жительства и регистрацией физических лиц. К жителям, объединенным постоянным проживанием в пределах села, поселка, города, являющихся самостоятельными административно-территориальными единицами, также относятся жители, которые проживают постоянно за пределами этих административно-территориальных единиц и жилье которых отнесено к соответствующему селу, поселку или городу.
Представляем Постановление Кабинета Министров от 29 апреля 2015 г. № 321 «Про затвердження Порядку переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки».

«ПОРЯДОК переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки».
1. Цей Порядок визначає механізм переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки.
2. Переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки здійснюється безоплатно органами місцевого самоврядування села, селища, міста, з якими відповідні дачні поселення та садівничі товариства пов’язані адміністративно або територіально.
3. Для переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок громадянин, який є його власником, або уповноважена ним особа (далі - власник) подає до виконавчого органу сільської (селищної, міської) ради, а у разі, коли в сільській раді виконавчий орган не утворено, - сільському голові (далі - уповноважений орган) заяву за формою згідно з додатком 1, до якої додаються:
копія документа про право власності на дачний чи садовий будинок, засвідчена в установленому порядку;
письмова згода співвласників (за наявності) на переведення такого будинку в жилий;
звіт про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку з висновком про його відповідність державним будівельним нормам за формою згідно з додатком 2.
Технічний огляд дачного чи садового будинку проводиться без застосування обладнання для визначення характеристик конструкцій та виконання вишукувальних робіт на підставі укладеного договору суб’єктом господарювання, у якого працює один або більше відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, які пройшли професійну атестацію згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2011 р. № 554 “Деякі питання професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури” (Офіційний вісник України, 2011 р., № 41, ст. 1668).
4. За результатами розгляду заяви та доданих до неї документів уповноважений орган протягом місяця з дня їх надходження приймає рішення про переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок або про відмову в такому переведенні.
Прийняття рішення про відмову в переведенні дачного чи садового будинку у жилий будинок допускається за наявності хоча б однієї з таких підстав:
- неподання документів, зазначених у пункті 3 цього Порядку;
- виявлення в поданих документах недостовірних відомостей;
- встановлення невідповідності дачного чи садового будинку вимогам державних будівельних норм, що зазначені у розділі I (обов’язковий) результатів технічного огляду звіту про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку (додаток 2).
5. Місцева рада у триденний строк з дня прийняття рішення про переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки видає або надсилає власникові рекомендованим листом з описом вкладення рішення про переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок із зазначенням його адреси (рішення про відмову в переведенні разом з поданими документами).
Рішення про переведення є підставою для внесення відповідних змін до записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в порядку, визначеному законодавством.
6. У разі відмови в переведенні дачного чи садового будинку у жилий будинок власник має право повторно подати документи, зазначені у пункті 3 цього Порядку, після усунення причин, що стали підставою для прийняття такого рішення.
ЗАЯВА про переведення дачного (садового) будинку у жилий будинок
ЗВІТ про проведення технічного огляду дачного (садового) будинку.

Источник Инвестор