Вибір шпалер для Вашої квартири - поради спеціалістив

У магазинах України представлений великий асортимент шпалер. Вони відрізняються не тільки за кольором і стилем, але і за використовуваними для їх виготовлення матеріалами. Як не розгубитися і вибрати саме те, що буде прикрашати квартиру, тривалий час виконувати свої функції і радувати око. На перший погляд вибрати шпалери просто – колір, малюнок і кількість матеріалу. Насправді все складніше.

Вибір оздоблювального матеріалу

Щоб вибрати оздоблювальний матеріал для стін необхідно врахувати безліч різних деталей. В першу чергу потрібно звернути увагу на характер поверхні. Шпалери здатні приховати деякі недоліки. Наприклад, висота стелі або ширина кімнати. Щоб змінити ці параметри потрібно придбати шпалери з дрібним малюнком на світлому фоні. Світлий фон і рідко посаджений малюнок дозволять візуально розширити кімнату.

Для створення комфортної атмосфери в просторих кімнатах можна використовувати шпалери в смужку або ж темних відтінків. Вертикальна смужка візуально зменшує обсяг кімнати, а також збільшує висоту стелі. Теж саме можна сказати про шпалери з будь-яким іншим вертикальним малюнком. Виняток становлять шпалери з округлим малюнком. Вони візуально зменшують обсяг, тому такі матеріали для оздоблення стін використовують в просторих кімнатах. Шпалери допомагають приховати деякі нерівності на стінах. Чим хаотичніше розташован малюнок на шпалерах, тим більше вони підходять для вуалювання дрібних недоліків. Вони здатні приховати лише дрібні недоліки. При цьому вимагають такої ж ретельної підготовки стін, як і інші види шпалер.

Вибір кольору шпалер

Колір шпалер – це ще один важливий критерій вибору даної категорії товарів. Він грає важливу роль в процесі підбору оздоблювальних матеріалів і впливає на освітленість кімнати. Тобто, якщо вікна виходять на північ, то шпалери повинні бути світлих і теплих відтінків. В цьому випадку вони будуть компенсувати промені сонця, відображати їх зі своєї поверхні і кімната наповниться світлом. Холодні відтінки можна вибирати для обробки кімнат, вікна яких виходять на південь, схід і захід. Вони нівелюють промені сонця. У великих і просторих кімнатах можна помістити шпалери, виконані в темних тонах з великим малюнком. Так можна візуально приховати зайвий простір і зробити кімнату затишною.

Крім того, колір оздоблювальних матеріалів здатний впливати на психологічний стан. Релаксації і відпочинку сприяють пастельні відтінки, а яскраві і насичені є джерелом енергії, вони в деякій мірі дратують і додають бадьорості.

Наклеювання шпалер не завершує етап оздоблювальних робіт. Щоб інтер'єр став завершеним, сьогодні використовуються бордюри. Вони приховують стики шпалер між стелею і стінами, а також з їх допомогою можна виділити ту чи іншу зону кімнати, створити акценти. Бордюри представляють собою паперові смужки. Паралельно з бордюрами використовується і поліуретановий декор. Він являє собою вироби, що нагадують плінтус, а їх призначення аналогічно призначенню бордюрів. Всі ці деталі здатні завершити оздоблювальні роботи і зробити кімнату акуратною. На сьогоднішній день в інтернет-магазинах представлені шпалери різних кольорів, відтінків, з різним малюнком. Перед покупцем стоїть завдання придбати матеріал, який буде підходити до задуманого стилю інтер'єру і по призначенню кімнати. Тому дизайнери радять взяти шматочок вподобаних матеріалів і прикласти до стіни, штори і інших елементів інтер'єру. Якщо немає такої можливості, то взяти з собою тканину переважаючого кольору і співвіднести з сподобалися шпалерами. Так можна зробити правильний вибір і підкреслити стиль інтер'єру непомітною, але дуже важливою деталлю.

Джерело інформації http://2top.com.ua/shpalery/