Рiздвяне послання високопреосвященнiйшого Володимира, митрополита Миколаiвського i Богоявленського

Комментарии:

Боголюбивим пастирям та всім вірним Української Православної Церкви Київського Патріархату

Дорогі браття і сестри! Христос народився! Славімо його!

Весь православний світ святкує Різдво Господа Ісуса Христа. Сьогодні наша Свята Церква, як добра мати, кличе нас, своїх дітей, до духовної радості, яку сповістив віфлеємським пастирям Ангел Божий в благословенну різдвяну ніч. Ця радість дійсно велична і свята тому, ща народився для спасіння людей єдинорідний Син Божий Господь неба і землі (Лк. 2, 11) «Небо і земля нині торжествують».

Народження Сина Божого - це свідчення невимовної любові, це піклування над людиною. Син Божий уподібнюється людині, щоб людина через постійне перебування з ним здобула свою красу і свободу.

Хоча в різдвяну ніч ми бачимо Спасителя світу немічним немовлям, повитим пеленами в яслах, але ми знаємо, що пізніше він дасть людині слово Божественної правди і силу перемагати всілякі скорботи. Пізніше народжений Спаситель скаже, що він є «дорога, істина і життя» і ніхто не зможе прийти до Бога Отця, як тільки через Нього.

Різдво Христове - це не просто данина традиції, або одне зі свят щорічних святкових заходів. Це радість утіхи обтяжених гріхами і пристрастями людей, радість довгоочікуваної зустрічі з отцем після довгої розлуки, радість того, що ми не забуті і не залишені Богом. Прийшов той, хто втамує всі наші печалі, візьме на себе наші немочі, витре кожну сльозу. (Одкр. 21, 3-4)
Син Божий, начальник світу, Отець майбутнього віку (Іс. 9, 6) повертає нам честь і достоїнство дітей Божих і спадкоємців його Царства.

З пришестям Христа, який приніс на землю мир і любов, повинна була припинитися людська злоба. Але, як бачимо, вона не знає ні часу, ні меж. Навпаки, немов глузуючи і знеславляючи любов Божу, вона саме тепер і явилася.

Рік був нелегким. Економічні потрясіння, зубожіння людей, невпевненість у завтрашньому дні показали недосконалість людського суспільства, нашу слабкість і беззахисність. У всі часи й за будь-яких обставин Церква словом і ділом підтримувала народ Божий, звершуючи свою спасенну місію. Так було і так буде до кінця віку. Голос Церкви попереджає про те, що причина будь-якої кризи - в самій людині. Ми переконані, що цивілізація, яка побудована на принципах нечесної наживи, ніколи не принесе людству ні стабільності, ні прогресу. Суспільство, в якому був порушений духовний розвиток, в якому відсутня повага до людей, де ведеться цілеспрямована боротьба проти авторитету Церкви, духовних основ життя, приречене на деградацію і виродження.

Різдво Христове закликає нас творити діла милосердя і любові. Нам треба допомагати хворим, самотнім і всім, хто потребує нашої допомоги.

Будемо просити Господа, щоб він дарував нам всесильну допомогу на добрі діла, щоб український народ у новому році жив у любові і злагоді, щоб Україна подолала всі трудності і вийшла із кризи, а люди через працю і милосердя жили в добробуті і мирі.

У цей день  сердечно вітаю вас, боголюбиві пастирі, чесне дияконство, дорогі браття і сестри, зі святом Різдва Христового та Нового року. Будемо старанно просити, щоб він зберіг нас у єдності і однодумності, дарував Українській державі силу і мудрість подолати всі труднощі, зберегти нас у братолюбстві і подати Україні своє небесне благословення.
Нехай Бог миру і любові буде з усіма нами.
Христос Народився! Славімо його!