Передчасно вийти на пенсiю можна за пiвтора року до встановленого строку...

МиколаЇвська обласна служба зайнятості консультує

Комментарии:
Знайти роботу, сприяти перенавчанню, забезпечити тимчасовою роботою на сучасному ринку праці - першочергові завдання служби зайнятості, але це не завжди є можливим. Тому служба зайнятості, відповідно до чинного законодавства, може компенсувати Пенсійному фонду витрати на пенсію особам, які можуть отримати право дострокового виходу на пенсію. Що ж таке достроковий вихід на пенсію, та хто має на неї право?
Статтею 26 пункту 1 підпункту «г» Закону України «Про зайнятість населення» передбачено право на достроковий вихід на пенсію за віком за півтора року до встановленого законом строку осіб передпенсійного віку. Таким правом можуть скористатися особи, які мають страховий стаж для чоловіків 25 років, для жінок - 20 років, а також ті, які мають право на пенсію на пільгових умовах і відповідний стаж, що дає право на цей вид пенсії.
Достроковий вихід на пенсію за півтора року до встановленого законодавством строку проводиться за таких умов:
- особу було звільнено з роботи з ініціативи власника або уповноваженого ним органу відповідно до п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України;
- особа впродовж семи календарних днів після звільнення зареєструвалася в центрі зайнятості як така, що шукає роботу;
- у центрі зайнятості відсутні вакансії належної роботи для такої особи;
- особа має встановлений законодавством про пенсійне забезпечення потрібний загальний трудовий стаж (у тому числі на пільгових умовах).
Таким чином, за наявності всіх зазначених вище умов особа може за своїм бажанням отримати в центрі зайнятості клопотання про достроковий вихід на пенсію для подання його до місцевих органів Пенсійного фонду.
Окрім цього, чинне законодавство України передбачає додаткові гарантії для звільнених працівників за ч. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України, а саме:
а) надання статусу безробітного, якщо протягом семи днів працівнику не було запропоновано належної роботи;
б) право на одержання допомоги по безробіттю у розмірі 100% від середньої заробітної плати за останнім місцем роботи протягом 60 календарних днів, 75% - протягом
90 календарних днів і 50% - протягом наступних 210 календарних днів, але не більше середньої заробітної плати, що визначилася в народному господарстві відповідної області за минулий місяць, і не нижче встановленого законодавством розміру мінімальної заробітної плати;
в) збереження на новому місці роботи, на весь період професійного перенавчання з відривом від виробництва, середньої заробітної плати за попереднім місцем роботи;
г) право на достроковий вихід на пенсію за півтора року до встановленого законом строку осіб передпенсійного віку, які мають страховий стаж для чоловіків
25 років, для жінок - 20 років, а для осіб, які мають право на пенсію на пільгових умовах, - стаж роботи, що дає право на цей вид пенсії.
Більш детальну інформацію про послуги служби зайнятості та заходи, що проводяться в центрах зайнятості для незайнятого населення, можна отримати безпосередньо у спеціалістів базових та обласного центрів зайнятості.

Телефони для довiдок:

Перший заступник директора Миколаївського обласного центру зайнятості Олена Володимирівна Димчишина - тел. 37-00-11, 067-510-52-81.
Начальник відділу організації сприяння працевлаштуванню Миколаївського обласного центру зайнятості Ірина Василівна Валах - тел. 37-24-75, 37-24-51.
Начальник інспекції з контролю за додержанням законодавства про зайнятість Миколаївського обласного центру зайнятості Наталія Петрівна Пєтухова - тел. 37-33-63, 37-32-83.