Проект «НІБУЛОНа»

Оголошення про публікації Резюме екологічної експертизи
До ЄБРР звернулося ТОВ СП «НІБУЛОН» за частковим фінансуванням інвестицій в інфраструктуру зберігання, доробки та транспортування зерна в Україні в 2009-2010 рр., а саме:
1. Будівництво 5 лінійних/річкових елеваторів, загальною ємністю зберігання до 300000 т зерна, і річкових терміналів.
2.  Розвиток річної інфраструктури по річці Дніпро шляхом будівництва власного флоту в складі 12 несамохідних суден "ріка-море" і 6 буксирів. Річка Дніпро в даний час не використовується активно для транспортування з причини в основному застарілої інфраструктури, браку транспорту і відповідних потужностей зі зберігання і перевалки.
Згідно з Екологічною політикою ЄБРР була проведена екологічна експертиза для оцінки поточного стану потужностей та діяльності «НІБУЛОНа» з точки зору впливу на навколишнє середовище. Експертиза показала, що проект не призведе до будь-яких істотних негативних впливів на навколишнє середовище і соціальну сферу.
В контексті потенційної участі ЄБРР в проекті Нетехнічне резюме (НТР) проекту розміщується за наступними публічно доступними  посиланнями:
· веб-сайт ТОВ СП «НІБУЛОН» www.nibulon.com;

· дошки оголошень за наступними посиланнями:
www.niknews.mk.ua
www.up.mk.ua

НТР англійською мовою також доступне на веб-сайті ЄБРР за посиланням www.ebrd.com.


Нетехнічне  екологічне резюме
Опис проекту:
ТОВ СП «НІБУЛОН» звернулось до ЄБРР за кредитом у розмірі до 50 млн. дол. США для часткового фінансування інвестицій в інфраструктуру обробки, зберігання та транспортування зерна в Україні протягом 2009-2010 рр. Кредитні кошти будуть використані для фінансування:
1. Будівництва 5 лінійних та річкових елеваторів, загальною ємністю близько 300000 т зерна, та річкових терміналів.
2. Розвитку річкової інфраструктури Дніпра шляхом будівництва власного флоту з 12 барж та 6 буксирів. На сьогодні Дніпро не дуже активно використовується для транспортування через його переважно застарілу інфраструктуру, а також брак транспортних засобів, функціональних складських приміщень та перевалочних засобів.
Категоризація проекту
Категорія Б (2008). Несприятливе навколишнє середовище та соціальні впливи, пов’язані із Проектом, відносяться до конкретних місць реалізації Проекту і можуть бути легко визначені та вирішені шляхом пом’якшувальних заходів.
Аудит та результати
Екологічний та соціальний аудит методів управління на ТОВ СП «НІБУЛОН», поточних операцій, аналіз можливих соціальних питань та питань зовнішнього середовища, пов’язаних із запропонованим Проектом, був проведений незалежними консультантами.
Ретельна перевірка підтвердила, що операції ТОВ СП «НІБУЛОН» в цілому відповідають  вимогам українського законодавства і запропонований Проект не буде мати жодних суттєвих несприятливих впливів на навколишнє середовище та  несприятливих соціально-економічних наслідків.
Основна екологічна проблема, пов’язана із Проектом, – це викиди пилу, які можуть бути усунені за допомогою запропонованих заходів.
Згладжування наслідків та моніторинг
Ґрунтуючись на результатах перевірки, консультантами був розроблений Екологічний та Соціальний План Дій, призначений для вирішення поточних та потенційних екологічних та соціальних проблем, а також для подальшого вдосконалення екологічної та соціальної діяльності ТОВ СП «НІБУЛОН» для досягнення стандартів ЄС. План охоплює як проблеми корпоративного системного управління, так і питання конкретних невідповідностей, пов’язаних із поточними операціями ТОВ СП «НІБУЛОН».
Основні пункти Плану пов’язані з питаннями контролю за викидами пилу та моніторингу; дослідження ґрунтів та ґрунтових вод на ділянках із значною промисловою історією, а також поводження із небезпечними матеріалами та питаннями зберігання.
ТОВ СП «НІБУЛОН» буде розробляти та впроваджувати процедури контролю для оцінки відповідності екологічним та соціальним вимогам, а також впровадження Екологічного та Соціального Плану Дій і забезпечення контролю над Підрядниками. ЄБРР контролюватиме виконання можливих соціальних питань та питань зовнішнього середовища на ТОВ СП «НІБУЛОН» на основі щорічних звітів.
Розкриття інформації
Екологічна та соціальна інформація щодо Проекту може бути розкрита відповідно до вимог ЄБРР у місцях, доступних громадськості та через офіційний веб-сайт ТОВ СП «НІБУЛОН» (www.nibulon.com).