Рiздвяне послання

Комментарии:
Високопреосвященнійшого Володимира, архієпископа Миколаївського та Богоявленського, боголюбимим пастирям та всім вірним Української Православної церкви Київського патріархату
«Слава у Вишніх Богу і на землі мир, в людях  благовоління».  (Лк. 2,14)
Дорогі браття і сестри! Христос народився - славімо Його!
Цю  чудову вістку про народження Сина Божого на землі принесли людям ангели.
Відбулася велика тайна благочестя: «Бог явився у плоті» (1Тим.3,16). Тайна втілення полягає в тому, що Бог став чоловіком і ми через Нього «oбожились» і стали «причасниками Божого Єства» (2 Пет. 1, 4).
Євангельське благовістя говорить не тільки про піднесення створеної людини до висот Божества, не тільки про обожнення людської природи, але й про сходження Божества, Божественного слова до людини. За словами апостола Павла, Син Божий «признав себе Самого, прийнявши образ раба, зробившись подібним до людей, і виглядом став як чоловік» (Фил. 2, 7).
Тому твердження нашої віри, що Ісус  Христос є у повному розумінні слова довершена людина, що при всій своїй єдності в істоті з Богом Отцем він прийняв не тільки людське тіло, але й людську свідомість, людську волю, людські почуття, що Він у повному і дійсному розумінні став одним з нас, це твердження є справедливе, як і твердження, що цей Чоловік є Бог.
Особа Ісуса Христа і Його Надприродне народження, що приймаються нашою вірою, назавжди залишаються для нас тайною Боговтілення, незбагненною для людського розуму. Про нашого  Спасителя ми знаємо тільки те, що написано в Євангелії.
Святе Євангеліє свідчить про Христа як про людину, яка дивувала своїх сучасників святістю Свого життя, яке не могло не викликати у людей захоплення і подиву. Прекрасний образ Христа - спосіб Його мислення, спосіб Його життя, спосіб Його дій - назавжди залишається великим дивом. Святе Євангеліє зображає особу Христа такою, якої не було серед смертних людей. Хто з людей міг мати в собі сукупність усіх найвищих моральних якостей, повноту всіх достоїнств і досконалостей?
Минули тисячоліття, а Христос назавжди залишається єдиним бездоганним втіленням усіх чеснот і добрих якостей людини. Його доброта - безумовна, Його милосердя - безмежне, Його терпіння - невичерпне, Його віра - непохитна, Його мужність - абсолютна, Його любов - всеосяжна, Його проникнення в глибину людської душі та людські потреби - надприродне, Його прощення розкаяних грішників - незрівнянне.
Христос як історична особа жив не тільки серед благочестивих людей, було багато й таких, які ставилися до нього вороже. Упереджені проти нього книжники і фарисеї пильно стежили за ним, прислуховуючись до Його слів, придивлялися до Його вчинків і робили все це з єдиною метою, аби звинуватити Його в будь-чому. Вони мусили із соромом визнати і погодитися з тим, що життя Ісуса Христа було життям, повним Божественної мудрості, поєднаної з неземною любов'ю до людей.
У ці святкові дні сердечно вітаю вас, Боголюбиві пастирі, дорогі у Христі браття та сестри зі святом Різдва Христового і Новим роком. Поспішаймо молитвою і чесною працею сприяти відновленню життя нашого суспільства. Примножуймо свої гарячі молитви за духовне відродження нашого народу, за єдність церкви і суспільства. Нехай наступне Новоліття буде для нас роком Божого благовоління. Нехай мир, про який сповістили ангели у Вифлеємі, зміцниться на землі і принесе усім радість і Боже благовоління.
Бог миру і любові нехай буде з усіма нами. Амінь.  
Христос народився - славімо Його!
Архієпископ  Миколаївський та Богоявленський Володимир.
Різдво Христове 2008-2009 року
м. Миколаїв