Що потрiбно знати про сплату страхових внескiв

Комментарии:
Нагадуємо, що фізичні особи - підприємці, а також фізичні особи, які не мають статусу підприємця (нотаріуси, адвокати тощо), в тому числі ті, хто обрав спрощену систему оподаткування, зобов'язані стати на облік та сплачувати страхові внески.
Незалежно від того, коли приватний підприємець став на облік, обов'язок сплачувати страхові внески до Фонду все одно настає від дня укладання трудового договору (контракту) з першим з найманих працівників.
Відповідно до статті 11 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності» від 23.09.1999 №1105- ХІV (далі - Закон про страхування), добровільно у Фонді можуть застрахуватися:
- священнослужителі, церковнослужителі та особи, які працюють у релігійних організаціях на виборних посадах;
- особи, які забезпечують себе роботою самостійно - займаються адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов'язаною з отриманням доходу безпосередньо від цієї діяльності, члени фермерського господарства;
- громадяни - суб'єкти підприємницької діяльності.
У разі бажання взяти участь у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, що спричинили втрату працездатності, на добровільних засадах, особи, зазначені у статті 11 Закону про страхування, укладають з робочими органами виконавчої дирекції Фонду за місцезнаходженням договір. В ньому їде мова про добровільну участь у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності (далі - договір).
Особа, яка бере участь у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності на добровільних засадах, набуває статусу застрахованої особи від дня, що настає за днем укладання договору.
Для укладання договору в робочих органах виконавчої дирекції Фонду особи за пред'явленням паспорта подають завірені підписом працівника робочого органу виконавчої дирекції Фонду з наданням оригіналу копії таких документів:
- довідки про присвоєння ідентифікаційного номера з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів або паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера, офіційно повідомили про це відповідні органи державної влади та мають відмітку у паспорті);
- пенсійного посвідчення (для інвалідів);
-  свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності (посвідчення підприємця, який проводить свою діяльність без створення юридичної особи) або іншого документа, що засвідчує відповідну діяльність;
-  паспорта;
-  платіжного документа, що засвідчує сплату першого страхового внеску до Фонду.
Фізична особа може двічі обліковуватись у робочому органі виконавчої дирекції Фонду за умови, що вона:
-  стає на облік як страхувальник, який використовує працю найманих працівників;
- здійснює підприємницьку діяльність і вирішила застрахуватися добровільно.
Нагадуємо, що страхові внески страхувальниками-роботодавцями сплачуються у день отримання коштів на оплату праці в установах банків. У разі виплати заробітної плати за першу половину місяця страхувальник одночасно з одержанням зазначених сум сплачує страхові внески, нараховані на суму цих витрат. Добровільно застрахована особа сплачує страховий внесок у розмірі однієї мінімальної заробітної плати із розрахунку на календарний рік.
Не внесені страхувальниками у встановлений строк страхові внески до Фонду вважаються недоїмкою і стягуються у порядку, передбаченому законодавством, з нарахуванням пені.
За несвоєчасне зарахування або перерахування на рахунки Фонду з вини установ банків страхових внесків, пені, штрафів ними сплачується пеня за кожний день прострочення їх перерахування (зарахування) в розмірі, передбаченому законодавством. З платника пеня за ці дні не стягується.
Платники страхових внесків несуть відповідальність
за несвоєчасне та неповне нарахування і сплату страхових внесків,
приховування (заниження) суми заробітної плати (доходу), на яку нараховуються страхові внески,
неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо страхових внесків,
несвоєчасне інформування Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві про чисельність працівників, річний фактичний обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг), суму заробітної плати на підприємстві, нещасні випадки на виробництві та професійні захворювання, що сталися на підприємстві, про зміни технології робіт або виду діяльності підприємства,
ухилення від подання заяви про взяття на облік або несвоєчасне подання заяви про взяття на облік у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві,
за вчинення дій, що перешкоджають уповноваженим особам органів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві у здійсненні перевірок, страхувальник притягується до відповідальності згідно із законом.