Вiддiлення виконавчої дирекцiї Фонду соцiального страхування вiд нещасних випадкiв у Центральному районi мiста Миколаєва iнформує

Комментарии:
Відомо, що захист потерпілих на виробництві є, безумовно, тією частиною соціальних прав громадян, дотримання яких повинна забезпечити держава.
Вирішенням цього питання було створення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у 2001 році. Соціальний захист потерпілого повинен забезпечуватися незалежно від економічного стану підприємства на певний момент, а також гарантувати гідний порівняно з іншими членами суспільства рівень життя.
Завданнями страхування від нещасного випадку є проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, а також відновлення здоров'я та працездатності потерпілих, відшкодування матеріальної шкоди застрахованим і членам їх сімей, фінансування витрат на всі види реабілітації: протезування, санаторно-курортне лікування, медичну допомогу, забезпечення ліками та виробами медичного призначення, придбання спеціальних засобів пересування та інші види медичного обслуговування.
Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України є одним з найбільш значних соціальних інститутів у нашій державі. Мета Фонду - повне та швидке відновлення здоров'я потерпілих та повернення їх до активного життя.
Страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання є самостійним видом загальнообов'язкового державного соціального страхування. Кошти Фонду формуються виключно за рахунок страхових внесків роботодавців; капіталізованих платежів; коштів, одержаних від стягнення відповідно до законодавства штрафів і пені; добровільних внесків та інших надходжень, отримання яких не суперечить законодавству. Працівники не несуть ніяких витрат на страхування від нещасного випадку.
Одним з найбільших відділень Фонду у Миколаївській області є відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві у Центральному районі
м. Миколаєва. На сьогоднішній день на обліку у відділенні Фонду перебуває більше 8 тисяч страхувальників, відшкодовується шкода у зв'язку з нещасним випадком на виробництві 562 потерпілим.
Одним із найважливіших інструментів забезпечення надходження страхових внесків до Фонду є контроль з боку банків за своєчасною сплатою внесків при одержанні підприємствами коштів на оплату праці. Відповідно до абзацу 1 п. 3.9 Постанови НБУ від 21.01.2004 року №22 «Про затвердження інструкції про безготівкові розрахунки в Україні у національній валюті», «Банк приймає від платника платіжне доручення на перерахування заробітної плати на рахунки працівників підприємств, що відкриті у банках, або грошовий чек на отримання заробітної плати лише за умови одночасного подання платником у строк, встановлений законодавством України, платіжних доручень на перерахування платежів, утриманих із заробітної плати працівників та нарахованих на фонд оплати праці податків до бюджету і зборів страхових внесків до державних цільових фондів, або документальне підтвердження їх сплати раніше».
Згідно з ч. 2 ст. 49 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», якщо банк не забезпечив перерахування страхових внесків до фонду соціального страхування від нещасних випадків, він власним коштом у порядку, встановленому законодавством, сплачує відповідному робочому органу виконавчої дирекції суму, що дорівнює сумі несплачених страхових внесків, з правом зворотної вимоги до страхувальників щодо відшкодування цієї суми.
Порушниками законодавства щодо сплати страхових внесків до Фонду у Центральному районі міста Миколаєва є наступні підприємства: дочірнє підприємство «Міжріччя-Південь» не сплатило внески у розмірі 6658,07 грн. (керівник Матвєєв Є.С.); завод «Металіст» - 20152,70 грн. (керівник Кузнєцов В.М.); закрите акціонерне товариство «Мирхліб» - 3866,39 грн. (керівник Мирошниченко Н.Я.); приватне підприємство «Інтерсервіс» - 5501,00 грн. (керівник Табула Ю.А.); ВАТ «Південьелеваторбуд» з підрозділами - 7268,80 грн. (керівник Кузнєцов В.Б.); державне підприємство «Суднобудівний завод ім. 61 комунара» - 244272,96 грн. (керівник Козирєв І.П.); товариство з обмеженою відповідальністю «Кадіс» - 382,94 грн. (керівник Рубля О.Д.); товариство з обмеженою відповідальністю «Комунар-Меблі» - 1984,72 грн. (керівник Бондаренко І.О.); КЖЕП «Соборне» - 1324,69 грн. (керівник Гусєв Л.А.); товариство з обмеженою відповідальністю «Суднобудування та ремонт» - 12219,07 грн. (керівник Сердюк О.В.). Найбільшими боржниками з виплати заробітної плати і відповідно страхових внесків є: державне підприємство «Укртехфлот» (керівник Супрун М.К.), ТОВ «Дизель ЛТД» (керівник Дворянков Ю.А.), ВАТ «Дормашина» (керівник Дуднікова Н.Т.), приватне підприємство «Раязіл Фасад» (керівник Майснер В.А.), ТОВ «Микморспецбуд» (керівник Герасимчук В.В.), ТОВ «Ветеко-АПМ» (керівник Мовчан О.М.).
Ненадходження коштів до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України перешкоджає своєчасному та повному відшкодуванню матеріальної шкоди потерпілим та їх сім'ям, а також реалізації державної політики у сфері страхування від нещасних випадків на виробництві. Потерпілі, які зазнали не тільки фізичної, але й моральної травми, не будуть своєчасно забезпечені медикаментами, протезним приладдям, не зможуть пройти оздоровлення та реабілітацію.
Нагадуємо, що громадяни-суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи, які забезпечують себе роботою самостійно, не є застрахованими від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань, тому у разі настання страхового випадку не мають права на страхові виплати та інші медико-соціальні послуги Фонду.
Отримати право на соціальні виплати громадяни-підприємці можуть, якщо застрахуються у Фонді на добровільних засадах.