Про передачу земельних дiлянок у власнiсть громадян

Комментарии:
Управління земельних ресурсів у м. Миколаєві Миколаївської області надає роз'яснення порядку безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами України.
Право власності на земельну ділянку виникає після одержання її власником документа (державного акту) та його державної реєстрації і встановлення меж у натурі (на місцевості).
Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в таких розмірах:
- для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 га;
- для ведення садівництва - до 0,12 га;
- для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки) в містах - не більше 0,10 га;
- для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 га.
Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм провадиться один раз по кожному виду використання.
Громадянин, зацікавлений у приватизації земельної ділянки, що перебуває у його фактичному користуванні (на якій розташоване майно, котре належить йому на праві власності) або в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної і комунальної власності для ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подає заяву до Миколаївської міської ради, зазначивши бажані розміри та мету її використання.
Міська рада розглядає заяву і, в разі згоди на передачу земельної ділянки у власність, надає дозвіл на розробку проекту її відведення або на виготовлення технічної документації із землеустрою зі складання державного акту на право власності на земельну ділянку, якщо інше не суперечить вимогам чинного земельного законодавства.
Розробку технічної документації та проектів відведення із землеустрою здійснюють приватні підприємці та підприємства, які мають ліцензії на проведення землевпорядних, землеоціночних та топографо-геодезичних робіт.
Проект відведення земельної ділянки погоджується з такими інстанціями: санітарно-епідеміологічною станцією; управлінням містобудування та архітектури; державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Миколаївській області; державною інспекцією з охорони пам'яток культури в Миколаївській області; управлінням земельних ресурсів у м. Миколаєві Миколаївської області; технічна документація із землеустрою щодо складання документу (державного акту), що посвідчує право власності на земельну ділянку, погоджується з Управлінням містобудування та архітектури виконкому Миколаївської міської ради та Управлінням земельних ресурсів у м. Миколаєві Миколаївської області.
Після отримання погоджень у всіх інстанціях проект відведення земельної ділянки та технічна документація із землеустрою щодо складання документу (державного акту), що посвідчує право власності на земельну ділянку, підлягають реєстрації у Миколаївській регіональній філії ДП «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах», а також проект відведення земельної ділянки підлягає державній експертизі землевпорядної документації в Головному управлінні земельних ресурсів у Миколаївській області.
Після державної експертизи землевпорядної документації проект відведення земельної ділянки подається до Управління земельних ресурсів у м. Миколаєві Миколаївської області на розгляд щодо повноти доопрацювання зауважень висновку державної експертизи землевпорядної документації.
Доопрацьований проект відведення подається до Миколаївської міської ради щодо прийняття рішення про затвердження проекту відведення та передачі у власність земельної ділянки.
На підставі рішення про затвердження проекту відведення та передачі у власність земельної ділянки виготовляється технічна документація із землеустрою щодо складання документу (державного акту), що посвідчує право власності на земельну ділянку.
 Рішення про затвердження технічної документації із землеустрою щодо складання документу (державного акту), що посвідчує право власності на земельну ділянку та передачі земельної ділянки у власність, яка перебуває у фактичному користуванні (безоплатна приватизація земельної ділянки), є підставою для виготовлення державного акту на право власності, який підписує начальник управління земельних ресурсів у м. Миколаєві Миколаївської області та Миколаївський міський голова.
Реєстрація та видача державного акту на право власності на земельну ділянку здійснюється у Миколаївській регіональній філії ДП «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах».