Журналісти проти приватизації

Комментарии:
Голові облдержадміністрації
О. М. ГАРКУШІ
Голові обласної ради
Т. В. ДЕМЧЕНКО
18 березня ц. р. в обласній організації Національної спілки журналістів за вимогою головних редакторів і окремих колективів миколаївських газет було розглянуто ситуацію, яка склалася у зв’язку з намірами деяких посадових осіб про приватизацію обласної друкарні.
Дане питання виникло 12 березня на нараді в облдержадміністрації з питань виконання обласного бюджету. Таку інформацію тоді озвучила заступник голови облдержадміністрації С. В. Карпій. 14 березня на телебрифінгу в прямому ефірі облтелерадіокомпанії факт приватизації обласної друкарні підтвердив і сам глава ОДА О. М. Гаркуша, пояснюючи це журналістам і телеглядачам необхідністю спрямування одержаних від продажу підприємства коштів на розвиток соціальної сфери. 18 березня питання про виключення обласної друкарні зі списку підприємств комунальної власності, які не підлягають приватизації було розглянуто в обласній раді на засіданні профільної депутатської комісії. Розглядається питання і в інших комісіях. Причому без запрошення представників ЗМІ.
Як стало відомо, питання про приватизацію вноситься на розгляд сесії облради, яка має відбутися 28 березня. Чому так нагально? Журналістів особливо турбує пропозиція виконавчої гілки ухвалити дане рішення. Також викликає здивування мотивація йдеться нібито про “збитковість” підприємства. Насправді, діяльність друкарні не збиткова. Деяке зменшення надходжень наприкінці 2007 року виникло у результаті того, що в жовтні 2007-го було почато погашення кредиту, взятого на придбання друкарської машини, призначеної для повноколірного друку газетної продукції. Були потрачені кошти і на проведення ряду ремонтних робіт, пов’язаних з придбанням вищезгаданої машини (реконструкція приміщення газетної ділянки, монтаж вентиляційної системи), збільшились амортизаційні нарахування, списання морально застарілих основних фондів і т. п.
Незважаючи на обставини, що склалися, друкарня почала новий 2008 рік з хорошими економічними показниками. Банку регулярно
виплачується позика, бюджету – податки, працівникам – заробітна плата. За рахунок нових договорів на виготовлення друкарської продукції,
використання можливостей нової газетної друкарської машини підприємство вже в січні 2008 року отримало прибуток 12,5 тис. грн., а у лютому – 6 тис. грн. Як видно з цих цифр, друкарня має всі можливості для збільшення прибутковості і не є збитковим підприємством, а тим більше не знаходиться на порозі банкрутства, яке, на думку обласних властей, і викликає потребу у її приватизації.
Як і обласний комітет профспілки працівників культури, який теж висловив своє негативне ставлення до приватизації друкарні, нас дуже турбує доля трудового колективу, що складається з високопрофесійних вузькопрофільних фахівців унікального у своєму роді поліграфічного підприємства, єдиного в регіоні, яке може друкувати повноколірні газети великого формату. У разі його приватизації виникає небезпека перепрофілювання з подальшим звільненням частини трудового колективу. В Миколаєві, на жаль, є приклади невдалої приватизації стратегічних для області підприємств (ми їх не будемо перераховувати) і наслідки якоїх відчуваються багатьма городянами донині. Маємо ми і негативні наслідки приватизації поліграфічних підприємств у Вознесенську і Баштанці. Якщо у Вознесенській міськраді вчасно схаменулися і репреватизували друкарню, чим і врятували її від розвалу, то у Баштанці пожинаємо "плоди" приватизації. Нібито виконуючи вимоги закону, приватний підприємець “зберіг профіль” і на ризографі друкує “газету з Інтернету” тиражем в кількасот екземплярів, а районна газета “Голос Баштанщини” 6-тисячним накладом друкується у тій же обласній друкарні у Миколаєві. Зате у колишній друкарні Баштанки розмістилися торгові точки та… ігрові автомати.
Сьогодні обласна друкарня – єдине поліграфічне підприємство, яке забезпечує вихід 42 видань не тільки Миколаївщини, але і Херсона, з місячним тиражем 4,3 млн. екземплярів. Перехід з квітня на регулярний повноколірний друк (а саме для цього і закуплено нову друкарську машину) дозволить підприємству значно поліпшити свої економічні показники. Стурбовані долею обласної друкарні, журналісти закликають владу, депутатів обласної ради зважено підійти до вирішення питань приватизації, не поспішати різати “курку, яка несе золоті яйця”. Сподіваємося на плідну співпрацю з друкованими ЗМІ Миколаївщини.

Микола СТЕЦЕНКО, голова Миколаївської облорганізації НСЖУ, головний редактор обласної газети “Южная правда”.