Щодо оподаткування вартостi профспiлкових путiвок

Відповідно до інструкції про порядок забеспечення застрахованих осіб і членів їхніх сімей путівками на санаторно-курортне лікування, що придбані за рахунок коштів Фонду соціального страхуван

Комментарии:
Відповідно до інструкції про порядок забеспечення застрахованих осіб і членів їхніх сімей путівками на санаторно-курортне лікування, що придбані за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності,
Відповідно до інструкції про порядок забеспечення застрахованих осіб і членів їхніх сімей путівками на санаторно-курортне лікування, що придбані за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 2 червня 2005 року №55, путівка на санаторно-курортне лікування - це грошовий документ, що гарантує його власнику отримання послуг у санаторно-курортних закладах, які реалізували цю путівку.
Згідно із пп. 4.3.24 п. 4.3 ст.4 Закону України від 22.05.03 №889-ІV «Про податок з доходів фізичних осіб» до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України такого платника податку або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески такого платника податку - члена такої професійної спілки, створеної за законодавством України або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов»язкового державного соціального страхування.
Тобто, члену професійної спілки протягом звітного податкового року можуть надаватися цією профспілкою безоплатні (або зі знижкою) путівки на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України безпосередньо для нього та окремо для його дітей віком до 18 років, на вартість яких поширюватимуться положення підпункту 4.3.24 пункту 4.3 статті 4 Закону.
Якщо ж професійною спілкою видаватимуться безоплатні (зі знижкою) путівки платникам податку (в т.ч. одному з подружжя), які не є членами цієї профспілки, то повна вартість таких путівок (сума знижки їх вартості) підлягатиме оподаткуванню на загальних підставах.